IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за себе си – уелнес рутини за зимата

18 януари 2023 08 30

Сега е време да поглезим тялото и душата си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Температурите постепенно започват да се понижават, а по информация на метеоролозите, скоро може да очакваме адекватно захлаждане. Колкото и да се радваме на необичайно топлото време тази година, трябва постепенно да се подготвяме за по-студените и зимни дни, в които да обуем високите и топли ботуши, да сложим дебелите якета, шапките и шаловете и да тръгнем за работа.

През зимните месеци рядко излизаме навън, особено ако работим до късно и слънцето вече отдавна е залязло, когато излизаме от офиса. Именно затова нивата на хормоните на щастието могат да спаднат, а депресията и по-минорното настроение да се настанят трайно в ума и душата ни. Тогава е време да погледнем към себе си, да разберем от какво имаме нужда и да се погрижим за емоциите си по най-добрия начин.

Тялото ни има нужда от различни неща всеки сезон – грижа за себе си, храна, упражнения. Именно затова трябва да му обръщаме подобаващо внимание както през лятото, така и през зимата. Това означава, че сега е време да променим уелнес рутината си, за да угодим на нуждите на тялото по време на студените месеци с по-къси дни.

Четири уелнес рутини за зимата

1. Грижа за себе си

Приоритизирайте съня

Сега, когато страдаме заради по-малко слънчева светлина и намалено количество витамин D, отколкото през лятото, естествено е да почувстваме и малко зимна депресия, характеризираща се с летаргия и умора. Тъй като сега има по-малко часове дневна светлина, тялото произвежда повече мелатонин – хормон на съня – през това време на годината и има вероятност навиците ви за сън да са повлияни от смяната на времето. Вместо да се борите с умората, мислете за този сезон като за време за почивка и възстановяване и съобразете това с грижата за себе си.

► Фокусирайте се върху взаимоотношенията

Да, взаимоотношенията са огромна и важна част от грижата за себе си. Връзките са ключов фактор в уелнес рутината, защото пълноценното им водене помага да подобрим нашето щастие и цялостното удовлетворение от живота. Зимата е идеалното време да дадете приоритет на връзките поради празничния сезон, но вашият социален календар може да се простира и след новогодишната нощ.

слънчеви очила,

Снимка: iStock

Правете допълнителни планове всяка седмица, за да се чуете с майка си по телефона или да прекарате филмова вечер с най-добрия си приятел. Ако започнете да се „задушавате“ вкъщи, излезте на обиколка с колата или пък поканете компанията за една вечер на кънки. Както и да решите да насърчите социалния си живот, той трябва да предизвиква радост и да ви помогне да се пренастроите, за да можете да представите най-доброто от себе си.

2. Хранене

► Откажете се от суровите и студени ястия

През лятото нищо не създава такова удоволствие като отхапване на сочно парче диня, похапване на свежа салата или отпиване от освежаващо смути. Но когато температурата навън падне и сме в разгара на зимата, може да забележите промяна в апетита си и тялото ви да жадува за топли ястия като чили, паста и топъл сладкиш.

пилешка супа

Снимка: iStock

При по-мрачното време и по-малкото излагане на слънце не трябва да ви изненадва, че посягате към „по-сърдечни“ и успокояващи храни, с които да повишите настроението и да затоплите тялото си. Не забравяйте, че салатите и смутитата не са единствените здравословни храни. Вместо това бъдете креативни с подхранващи яхнии, супи и печени зеленчуци.

► Включете сезонни продукти

Ако все още не сте разбрали, хапването на сезонни ястия е задължително през цялата година. За щастие, зимата предлага много вкусни и ароматни продукти. За плодове опитайте ябълки, нарове, портокали, райска ябълка и круши. Що се отнася до зеленчуците, заредете се с тиква, сладки картофи, зеле, брюкселско зеле, ряпа и цвекло.

цвекло Pixabay

Снимка: Pixabay

Ако не можете да живеете без авокадо или манго, това не означава, че трябва да страдате през зимата. Най-важно е да ядете плодове и зеленчуци, които ви харесват и да им се наслаждавате. Вместо да замените любимите си храни, помислете за добавянето и на зимни продукти. Например към филийката с авокадо може да сложите семена от нар или пък да си направите гарнитура от печени зимни зеленчуци.

►Не избягвайте сладкото

Сигурни сме, че все още имате от лакомствата, които сте получили или приготвили за Коледа и Нова година. Най-вероятно се чудите на кого да ги дадете, защото сте си обещали, че от 1 януари започвате стриктна диета без сладко. Но вместо да се лишавате от любимите си бонбони или бисквити, отделете време да им се насладите с мярка.

сладко, сладко

Снимка: Pixabay

Ако жадувате за повече сладко през това време от годината, не се паникьосвайте. Посегнете към богат на антиоксиданти черен шоколад или естествени сладки храни като банани и мед. Но също така имате пълната свобода да се поглезите с чаша горещ шоколад или коледни бисквити, без да чувствате вина. Както по всяко време от годината, тук не е важно строгото ограничение, а яденето с внимание.

3. Тренировки

► Почивката е важна

Независимо дали сте заети с работни срокове и претъпкан социален календар или гореспоменатата депресия ви е накарала да се чувствате уморени през цялото време, тренировките могат лесно да отпаднат през зимата. Мисълта да напуснете топлото си, уютно легло може да възпре дори най-мотивираните трениращи ентусиасти и това е напълно нормално.

йога, почивка,

Снимка: iStock

Ако тялото ви не иска да тича или да прави интензивна тренировка, не го насилвайте. Вместо това го накарайте да се движи по естествен начин, като например да отидете на разходка, за да подишате чист въздух, да посетите клас по йога или да се разтегнете преди лягане. Освен това не забравяйте, че почивката е също толкова важна за тялото, колкото и упражненията, така че я превърнете в ключова част от вашата рутина. Тялото ви знае от какво имате нужда – просто трябва да го слушате.

► Настройте тренировките според свободното си време

Ако обичате да тичате навън, не е задължително да изоставите тренировката заради по-ниските температури. Вместо това направете излизането в парка по-поносимо, като облечете спортни термоекипи или отидете във фитнеса на бягащата пътечка. Ако обичате повече пилатес или йога, не може да сгрешите, като направите тренировката у дома. Тъй като е важно винаги да се наслаждавате на типа тренировка, която правите, придържайте се към старата си рутина, но на закрито и топло. В същото време не забравяйте да излизате навън за разходки и походи.

► Останете мотивирани

Ако липсата на мотивация се засилва през зимата, това е съвсем нормално. Тогава трябва да приложите няколко малки трика, за да запазите желанието си за тренировка и движение на тялото. Започнете да вкарвате в ежедневието си кратки сесии на упражнения, например за по десет минути, разходете се по време на работен разговор и не подценявайте какво може да направи едно красиво спортно облекло.

Уелнес тенденции от 2022-а, с които да се сбогувате

Ледена вана – задължителна в уелнес рутината

4. Грижа за кожата

► Добавете още слоеве

Нека си го признаем – нашите целунати от слънцето и еластични тонове се превърнаха в суха кожа и ни липсва този свеж вид на лицето, който имахме през лятото. А кое е по-доброто време да си подобрите рутинната грижа за красота от началото на годината?

маска за

Снимка: iStock

Както всеки моден експерт би ви казал, повечето слоеве дрехи е чудесен вариант за зимата. Същото важи и за вашия режим на грижа за кожата. Добавете почистващо масло към рутината си, нанесете допълнителен хидратиращ серум, използвайте по-плътен овлажнител и нанесете отгоре хидратиращо масло, за да запечатате всичко. Дори и да не искате напълно да променяте рутинната си грижа за кожата от сезон на сезон, няколко добавени основи могат да направят огромна разлика.

► Опитайте овлажнител на въздуха

Много от нас изпитват сухота и раздразнение от времето, прекарано на закрито в годините на пандемията. Част от фирмите все още не са върнали служителите си в офиса, което означава, че домът ни вече официално се е превърнал и в наш офис. Именно затова трябва да направим всичко възможно, за да си създадем подходяща среда, която е щадяща не само за ума и физическото ни състояние, но и за кожата.

овлажнител istock

Снимка: iStock

Помислете за закупуване на овлажнител за помещението, в което прекарвате най-много време и за спалнята. Ако през зимата се топлите с климатици или радиатори, този уред ще се превърне в най-добрия ви приятел. Овлажнителят не само добавя влага към въздуха, докато спите и работите, но също така може да осигури на кожата допълнителна хидратация, от която се нуждае през зимата.

► Грижа за кожата отвътре

Докато използвате правилните продукти за кожата и се грижите за нейното овлажняване, помислете за здравословните мазнини, които да сложите в чинията си – авокадо, сьомга, орехи. Те могат да помогнат за регулиране на производството на мазнини в кожата и да успокоят сухотата. Постигането на желания блясък в крайна сметка не зависи само от това какво поставяте върху кожата, но и за добавянето на богати хранителни вещества към диетата ви.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари